Excel függvények fejlesztése Shapiro-Wilk próbához Royston algoritmusa alapján - Fabulya, Zoltán; Hampel, György; Kiss, Anita; Béresné Mártha, Bernadett (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Kutatásunk céljaként Excel számolótáblán alkalmazható függvényeket fejlesztettünk ki, melyek egy statisztikai sokaság normális eloszlásának tesztelésére alkalmasak. Függvényeink Royston algoritmusát alkalmazzák, mely a normalitás ellenőrzésére legerősebb Shapiro-Wilk próbának a kiterjesztése. Így 4 és 2000 közötti elemszámú minta kiértékelése közelítő számításokkal valósítható meg úgy, hogy szignifikanciaszint kiszámításával dönthessünk a normalitásról, elkerülve a Shapiro-Wilk próba táblázatban adott kritikus értékeinek használatát. Az Excel számolótáblán a kiértékelések automatizálhatók függvények használatával, ezért gyorsabb és kényelmesebb technikát nyújtva, mint a statisztikai programcsomagok. A függvények programozását a Microsoft Excel Visual Basic for Applications szolgáltatása biztosította. Royston képleteit átalakítva olyan függvény is készült, mellyel a próba kritikus értéke adódik tetszőleges elsőfajú hibavalószínűséghez.