Értéklánc-modell az Ipar 4.0 korszakában - Horváth, Ádám Béla (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Az Ipar 4.0 körébe tartozó megoldások alapjaiban alakították át a gazdálkodó szervezetek értékteremtő folyamatait. Azzal, hogy lehetségessé vált az informatikai folyamatok, és ezáltal az automatizált nagypontosságú adatgyűjtés, valamit a központosított és/vagy autonóm vezérlés úgynevezett cyber-fizikai rendszerek jöttek létre, ahol a reálgazdasági és informatikai (részben virtuális) folyamatok integrált és egymástól el nem választható egységet alkotnak. A kvalitatív (elméleti) kutatásomban áttekintem az a közelmúlt gazdaságilag releváns informatikai fejlődésének főbb és Porter-féle értékláncra alapozva megvizsgálom, hogy ezen eredmények a gazdálkodó szervezetek életében milyen változásokat indukáltak. A kvalitatív kutatásom eredménye a Porter-féle értékláncmodellnek egy olyan módosított változata, amelynek keretében egységesen értékelhetőek az IPAR 3.0 és az IPAR 4.0 körébe tartozó technológiákat rendszeresítő gazdálkodó szervezetek működése, és várhatóan alkalmazható lesz az IPAR 5.0 korszakában is.