Egészségmegőrzés a munkáltató szemszögéből - Koroknay, Zsuzsa; Bácsné Bába, Éva (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A sportot számos szempontból vizsgálták már. Bizonyított, hogy a sportnak mára már nemcsak társadalomra gyakorolt hatása van, hanem komoly gazdasági vonatkozásai is. Az inaktivitás gazdasági terhet jelent nemcsak az egyénre, hanem akár a munkahelyére, akár a nemzetgazdaságra is. Mindezért lehet fontos a vállalkozások számára, hogy munkavállalóik egészségesek legyenek és fizikailag aktív életet éljenek. Kutatásunk során szekunder és primer elemzést is végrehajtottunk, utóbbi esetében 132 szervezet került bevonásra. A szervezetek képviselőinek a szervezetre vonatkozó kérdésekre (pl. szervezet tevékenysége, munkavégzés jellege), valamint egészségmegőrzést és –fejlesztést felmérő kérdésekre kellett választ adniuk. Az elsődleges eredmények azt mutatják, hogy a szervezetek számos olyan veszéllyel néznek szembe, amelyek mozgással akár kivédhetők lennének, azonban ezt még sem építik be a kezdeményezéseikbe és intézkedéseikbe, egészségmegőrzési szempontból inkább a munkavédelmet tartják szem előtt (rugalmas munkaidő, védőeszközök beszerzése, szűrővizsgálatok támogatása).