A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban - Panyor, Ágota; Hipszki, Flóra Dóra (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
Az egészségtudatos táplálkozás és életmód egyre fontosabb napjainkban. Ehhez elengedhetetlen a változatos étrend, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerek fogyasztása, illetve a testmozgás a mindennapok során. Ezen felül fontos odafigyelni arra, hogy ételeink tartalmazzanak elegendő tápanyagot (fehérje, zsír, szénhidrát), ásványi- és nyomelemeket, illetve vitaminokat. Ilyen témában rengeteg információ található a közösségi felületeken, újságokban, szakirodalmakban. Azonban véleményünk szerint a rostfogyasztás jelentőségére nincs elég figyelem fordítva. Az emberi szervezet megfelelő funkcionálásához elengedhetetlen fontossággal bír az elegendő élelmi rost fogyasztása. Munkánk során kiemelten ezzel a témakörrel foglalkozunk, összpontosítva a magas rosttartalommal rendelkező zöldségek és gyümölcsök fogyasztására a magyar lakosság körében. Kutatásunk keretében kérdőíves felmérést készítettünk a rostfogyasztási szokásokat vizsgálva, külön kiemelve a zöldség-, és gyümölcsfogyasztási és vásárlási magatartást.