Víz közvetett párolgásán alapuló, légszárítóval szerelt kísérleti levegőhűtő rendszer kialakítása laboratóriumi vizsgálatokhoz - Szaszák, Norbert Tibor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Jelen tanulmányban egy olyan kísérleti léghűtő- és szárító rendszert mutatunk be, amely az elterjedt kompresszoros klímaberendezéstől várhatóan jóval alacsonyabb villamosenergia-igénnyel rendelkezik azonos hűtési teljesítmény esetén. A levegő hűtését olyan alacsony hőmérsékletű vizes sóoldat biztosítja, amely higroszkópos tulajdonsága révén a hűtéssel együtt a hűtött levegő abszolút páratartalmát is csökkenti. Az alacsony hőmérsékletű hűtő/szárító közeg előállításáért egy hőcserélő felel, amelyben a sóoldat a hőenergiáját hűtött lágyvíznek adja át. A lágyvíz hűtése egy evaporatív hűtőberendezésben, a lágyvíz külső környezetbe történő párologtatásával valósul meg. Így tehát a hűtendő levegőből elvont hő a vízpárában tárolt látens hővel a környezetbe távozik. A dolgozatban bemutatásra kerül a rendszer felépítése, továbbá az egyes rendszerelemek szerepe is. Részletesen kitérünk a hűtött vizet előállító evaporatív hűtőberendezés működésére, s annak fizikai megvalósítására is.