Vasúti közlekedésből származó zajhatások elemzése - Rozs, Richárd; Czupy , Imre (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A személy- és teherszállításban a vasút kiemelkedő szerepet tölt be, jelentősége pedig a következő években vélhetően tovább növekszik. A közlekedésből származó zajterhelés ugyanakkor napjainkban összetett és folyamatos környezetvédelmi problémákat okoz. A különböző zajhatások a vasútvonalak mentén környezeti terhelésként jelentkeznek, még a közlekedési csomópontokban üzemi zajforrásként értelmezhetők. Ebben a cikkben az utóbbi hatás vizsgálatát mutatjuk be a GYSEV Zrt. hozzájárulásával és szakmai támogatásával Sopron Rendezőpályaudvara és a legközelebbi lakott utca, mint közvetlen hatásterület sajátosságai, a járműpark és a forgalmi viszonyok jellemzésén keresztül. A szerelvények zajkibocsátását leíró paraméterek (Leq, Imax és SEL) számszerűsítéséhez nappali (6:00-22:00 óra között) és éjszakai (22:00-6:00 óra között) méréseket végeztünk a járműmozgások regisztrációjával párhuzamosan. Ezt követően az adatsorok kiértékelésével lehetővé vált a pályaudvaron előforduló forráspozíciók meghatározása és mennyiségi leírása. Az eredmények a jövőben felhasználhatók a zajforrások jellemzőinek (hangteljesítmény, zajspektrum, időfüggvény) vizsgálatához, valamint a terhelési előfordulások környezetkárosító hatásának és valószínűségének elemzéséhez.