Örökerdő gazdálkodásban végzett gépesített fakitermelések hatásvizsgálata - Szakálosné Mátyás, Katalin; Sudár, Ferenc János (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Az elmúlt évtizedekben megtöbbszöröződött a folyamatos erdőborítást biztosító örökerdő és átmeneti („örökerdőre átvezető”) üzemmóddal történő erdőkezelés, gazdálkodás, amelynek során a fákat egyesével, vagy csak kis csoportokban termelik ki, nagy figyelmet fordítva a talajra, visszamaradó fákra, újulatra. Mivel a fakitermeléseket szükségszerűen egyre inkább gépek segítségével kényszerül a szakma megvalósítani, időszerű vizsgálni ezen megoldások alkalmazhatóságát és környezetre gyakorolt hatásaikat. A mintaterületeken végrehajtott részletes mérések eredményei azt mutatják, hogy nem a gépesítettség fokától függ a károkozás mértéke, ha a körülményeknek megfelelően választjuk meg azokat és az alkalmazott munkarendszert.