A lean szemlélet jelentősége az ellátási lánc menedzsmentben: Lean módszerek - Panyor, Ágota (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Az ellátási lánc menedzsment átfogja és integrálja a gyártótól a végfelhasználóig terjedő kulcsfontosságú folyamatokat úgy, hogy közben érték, termék vagy szolgáltatás keletkezik. Az ellátási lánc irányítását és fejlesztését az ügyfélközpontúság jellemzi. A megfelelő vevőközpontú rendszer kialakításához folyamatosan figyelemmel kell kísérni a vevő oldaláról megjelenő kereslet változásait. Mindamellett kiemelten fontos a vállalat hatékonysága szempontjából az értékadó folyamatok növelése, a rendszer pazarlásainak és esetleges veszteségeinek feltárása, amelyhez számos lean eszköz áll rendelkezésre. Kiemelten három lean eszköz kerül bemutatásra, amelyek a folyamatok felmérésére, a veszteségek azonosítására és megszüntetésére, továbbá elemzések elkészítésére szolgálnak.