Excel VBA párbeszédablak fejlesztése Shapiro-Wilk próbához Royston algoritmusával - Fabulya, Zoltán (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A matematikai statisztikában hipotézis kiértékelését végző próbák jelentős része csak normális eloszlású sokaságból származó mintán hajtható végre. A normalitás ellenőrzésére a legmegbízhatóbb Shapiro-Wilk próbát Royston kiterjesztése alapján kis és nagy elemszámú mintán is alkalmazhatjuk. Mivel kiértékelendő adataink táblázatkezelő programmal dolgozhatók fel kényelmesen, így nagy segítség a felhasználók számára, hogy a statisztikai számítások is elvégezhetők a táblázatkezelővel, nincs szükség statisztikai programokra és az adatok exportálására a további feldolgozásukhoz. Ezért volt szükséges a normalitás ellenőrzésével kiegészíteni a Microsoft Excel lehetőségeit. A számítások elvégzésének felhasználóbarát módja párbeszédablakon valósítható meg, melynek kialakítását a Visual Basic for Applications szolgáltatás teszi lehetővé. Eseményvezérelt programozási technika eredményezi a felhasználó tevékenységével harmóniában működő program elkészíthetőségét, a program kezelőfelületének megtervezését. Az elkészült program nem csak begépelésükkel támogatja az adatok megadását, kérhetjük a munkalap adatainak is a kiértékelését. Az eredményeket lehetőségünk van táblázatosan is megjeleníteni munkalapon.