Szigetüzemű háztartási méretű kiserőmű (HMKE) megtérülési idejének elemzése - Somogyiné Molnár, Judit (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A 413/2022. (X. 26.) rendelet értelmében a 2022. október 31. előtt az egyetemes szolgáltatónak benyújtott igénybejelentések alapján kivitelezett háztartási méretű kiserőművek (HMKE) táplálhatnak csak be a közüzemi hálózatba, így ma Magyarországon már csak szigetüzemű napelemes rendszerek telepítése lehetséges. A betáplálás lehetőségének felfüggesztése jelentősen megnöveli a napelemes rendszerek megtérülési idejét. A cikkben egy átlagos család havi energiafogyasztását fedező szigetüzemű HMKE megtérülési idejét vizsgálom különböző esetekben. Számításaim során 80%-os hatásfokot, 0,5%-os éves teljesítményromlást, 30 éves élettartamot és 1%-os éves villamosenergia-ár növekedést feltételezek. Továbbá figyelembe veszem a változó inflációs környezetet is, 5 és 10%-os értékkel számolok. Az elemzést lebontom olyan esetekre, amikor a felhasználó a napelemes rendszert teljes mértékben önerőből vagy állami támogatásból finanszírozza. Látni fogjuk, hogy az önerőből történő finanszírozás esetében a szigetüzemű HMKE a várható élettartama alatt egy meg nem térülő beruházás. Tehát állami támogatás nélkül a szigetüzemű HMKE megtérülési ideje kívül esik annak élettartamán, csak a teljes mértékben állami támogatásból finanszírozott beruházás térülhet meg.