A szárított fodormenta tárolási tapasztalatai - Antal, Tamás (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A frissen betakarított fodormenta leveleket fagyasztva szárítással és ún. kombinált szárítási módszerekkel, azaz infravörös-fagyasztva szárítással és meleg levegős-fagyasztva szárítással dehidráltuk. A szárított anyagokat lezárt polietilén csomagokba helyeztük és 4 hónapig szobahőmérsékleten, polcon és hűtőberendezésben tároltuk. A levelek színvizsgálata és illóolaj-tartalmának analizálása havi rendszerességgel történt. A színvizsgálati eredményekből megállapítottuk, hogy a szobahőmérsékleten megőrzött fodormenta levelek teljes színeltérése magasabb volt, mint a hűtőbe helyezett mintáké. Különösen magas színdifferenciát azonosítottunk a liofilizált mintáknál. A hűtőben és polcon tárolt fodormenta levelekből extrahált összillóolaj kinyerésekor megállapítottuk, hogy szignifikáns eltérés nincs a két tárolási kondíció között, viszont az illóolaj összetevők megőrzésében a hűtőberendezésben tárolt levelek kedvezőbb értékeket produkáltak. Az eredményeinket figyelembe véve azt javasoljuk, hogy az infravörös-fagyasztva szárítással tartósítsuk a fodormentát a költséges liofilizálás helyett és a szárított mintákat szobahőmérsékleten raktározzuk.