Alkalmazás fejlesztése egymintás u-próba kiértékelésére VBA vezérlőkkel Excel környezetben - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
Az egymintás u-próba elvégzésére kifejlesztett alkalmazás a Microsoft Excel programozhatóságát nyújtó Visual Basic for Applications szolgáltatással készült el. Egyetlen párbeszédablak biztosítja a felhasználói felületet az adatok megadásához és az eredmények megjelenítéséhez. Eseményvezérelt programozási technika teszi lehetővé, hogy felhasználóbarát módon viselkedjen a program, reagálva a kezelőfelület vezérlőin bekövetkező eseményekre. Az alkalmazás egyszerű kezelhetőségével az Excel táblázatkezelő program használatának ismerete nélkül végezhető el az egymintás u-próba kiértékelése, melynek során a megjelenített eredmények értelmezése sem igényel matematikai statisztikai jártasságot. A számításokhoz szükséges adatok megadhatók a minta teljes adatsorával, de a minta elemszámával és átlagával is.