A klaszterek működésének aktuális kérdései a dél-alföldi régióban - Kovács, Helga (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
A kutatás során a Dél-Alföldön működő klasztereket vizsgáltam. Először a klaszterek fogalmát és a legfontosabb jellemzőit elemeztem. A továbbiakban röviden összefoglalom a hazai majd a Dél-Alföldön található klaszterek rövid történetét, kialakulásuk okát és a legfontosabb jellemzőit. A Pénzügyminisztérium, Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságán belül működő Nemzetközi és Klaszter Osztály és a Dél-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület adatbázisa alapján kerestem fel a dél-alföldi klasztereket. Először online kérdőív segítségével kérdeztem a klasztermenedzsereket a klaszterek legfőbb jellemzőiről és tevékenységéről. A kérdőív segített kiszűrni azokat a klasztereket, amelyek valódi gazdasági tevékenységet végeznek. Ezekkel a klaszterekkel félig strukturált interjút készítettem. Az online kérdőív kitöltésében 12 klaszter vett részt, majd 7 klaszter volt releváns a további kutatás szempontjából. A vizsgálat rávilágított a klaszterek sikeres működését befolyásoló legfőbb tényezőkre, illetve a működésüket megnehezítő és ellehetetlenítő okokra. A kutatás során kapott eredményeket SWOT-analízis formájában foglaltam össze.