A „zöldülés” korlátai magánbefektetők szemszögéből – a zöld kötvények árnyékában - Bauerné Gáthy, Andrea; Lukács, Bence (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
A klímavédelem kérdése nem tűr halasztást. A társadalom minden egyes szereplőjére szükség van a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Ehhez kiváló lehetőséget biztosíthat az egyre népszerűbb zöld kötvény. A tanulmány magánbefektetői szemszögből hívja fel a figyelmet a zöld kötvénypiac által kínált lehetőségekre, valamint a piac hiányosságaira primer, illetve szekunder adatgyűjtés segítségével, végezetül javaslatot fogalmaz meg a problémák megoldására. Bemutatásra kerül maga a zöld kötvénypiac, a zöld értékpapírt jegyzők csoportjai, illetve a különféle piaci fejlődést akadályozó tényezők, mint a kötvény ismeretének a hiánya, a kötvény bizonytalan hozamkínálata, a sztenderdek, definíciók hiánya, a greenwashing, illetve a korlátozott transzparencia. Fókuszcsoportos interjú során a 6 csoport összesen 42 résztvevőjéből csupán 5 válaszadó hallott az interjút megelőzően a zöld értékpapír létezéséről. A résztvevők a greenwashingtól való félelmet, a kötvények alacsonyabb hozamát például a MÁP+ értékpapírhoz képest, illetve a megtakarításuk hiányát említették legnagyobb ellenérvként, mint befektetésüket akadályozó tényezőt. Ahhoz, hogy a zöld értékpapír a jövőben az átlagos lakossági befektetők körében népszerűvé válhasson, elengedhetetlen elsősorban magának a kötvény létezésének, pozitív környezeti, gazdasági és társadalmi hosszú távú hatásának a promotálása, valamint a magasabb hozamok kínálata, illetve globális törvények, sztenderdek megalkotása, amely biztosíthatja a megfelelő transzparenciát.