Excel VBA űrlap kialakítása egymintás t-próba kiértékeléséhez - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
A Microsoft Excel program Visual Basic for Applications szolgáltatásával kialakítottunk egy felhasználóbarát felületet egymintás t-próba elvégzésére. Így akár az Excel táblázatkezelő használatának ismerete nélkül is lehetőség van az egyik leggyakrabban megjelenő hipotézisvizsgálat, a t-próba elvégzésére. A használathoz elegendő megnyitni az elkészített alkalmazást, s a megjelenő ablakban a szükséges adatok és opciók beállítása után megkapjuk az eredményeket. A program vezérlőkkel biztosítja a könnyű kezelhetőséget, míg a működést eseményvezérelt programozási technikával alakítottuk ki. Az eredményeket megkaphatjuk a betáplált minta adatsor alapján is, de a minta főbb jellemzői, az elemszám, az átlag és a szórás értékéből is. A vizsgálandó hipotézis megadásakor tetszőleges reláció alkalmazható, s ettől függően kétszélű vagy egyszélű eset egyikeként, automatikusan kapjuk meg az eredményeket. Az alkalmazás használatával matematikai statisztikai ismeretek és statisztikai programcsomag nélkül végezhetjük el az egymintás t-próbát.