Egy folyóirat adatait tartalmazó adatbázis relációs modelljének elkészítése - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
A Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok című folyóiratban az első megjelenés óta összesen 895 szerzőtől 482 cikk jelent meg. Annak érdekében, hogy az eddig publikált, illetve a későbbiekben megjelenő számokban található információk hatékony módon kinyerhetők legyenek, egy adatbázis létrehozásának ötlete merült fel. Az adatbázis elkészítéséhez szükséges volt egy magas szintű koncepcionális modell megtervezése, majd az alapján a logikai adatmodell elkészítése. A folyóirat kapcsán ez az egyed-kapcsolat modell megtervezését, majd relációs modellé konvertálását jelentette; ez utóbbi ennek az írásnak a tárgya. Az egyed-kapcsolat modell 3 egyedhalmazt, 39 attribútumot és 3 kapcsolatot tartalmazott. A konvertálás során ebből született 10 táblázat az egyedek adatainak tárolására – összesen 22 különböző mezővel (oszloppal) – és további 3 táblázat az egyedhalmazok közötti kapcsolatok biztosítására. Az így kialakított modell relációs adatbáziskezelőben megvalósítható és alkalmas a folyóirattal kapcsolatos információs igények kiszolgálására.