Fenntarthatóság a HORECA ágazatban: - netnográfia felmérések alapján - Juhász-Kis, Virág Judit; Lendvai, Edina (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
Az elmúlt években a műanyagok gazdasági szerepe egyre jelentősebbé vált. Termelésük folyamatos növekedést mutat, különösen az FMCG-termékek piacán. A 2018-ban, az Európai Unió tagországai által elfogadott stratégia célkitűzései kitérnek az újrahasznosításra, javításra, felhasználásra és az egyéb korlátozásokra. Ezen törekvéseknek ellentmondani látszik a HORECA szektorban használt műanyagok mennyisége, melyet – az előírások miatt – le kell cserélni környezetbarátra. Ebből kiindulva kezdtük kutatásunkat, mely során célul tűztük ki a hazai lakosság, azon belül is a HORECA szektor fogyasztóinak környezetvédelemmel kapcsolatos attitűdjének, véleményének, valamint szokásainak megismerését. Primer kutatásunk előtt a releváns hazai és nemzetközi netnográfiai kutatásokat tanulmányoztuk, azzal a céllal, hogy előkészítsük saját, empirikus úton végzett kutatásunkat.