3D nyomtatásnál alkalmazható kitöltési mintázatok hatása az ütőmunkára és annak szórására - Lennert, József Richárd; Sárosi, József (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
Ezen tanulmány célja, hogy megvizsgálja az FDM 3D nyomtatásnál gyakran alkalmazott Cura programban található különböző kitöltési mintázatok ütőmunkára gyakorolt UNI EN ISO 180 szabványú hornyolatlan PLA próbatestek segítségével. Mivel az említett programban több, mint 10 féle különböző kialakítású kitöltésből választhatunk, így mind a hobbi célú mind pedig az ipari felhasználók számára kulcsfontosságú kérdés, hogy az egyes kitöltések esetében az elkészülő alkatrész milyen mechanikai tulajdonságokat produkál. Emellett fontos megállapítani, hogy létezik-e olyan mértékű különbség az egyes kitöltések által biztosított mechanikai tulajdonságok között, amely már esetlegesen veszélyezteti az egyes alkatrészek használhatóságát. A tanulmányban fontos szerepet kap annak megállapítása, hogy az ütőmunka szempontjából melyek a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb kitöltési mintázatok.