Környezettudatos építészet - kenderház - Toroczkai, Kinga (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2015)
Az építőipar jelentős szennyezés kibocsátó. Az építkezések szennyezik a földet, a levegőt, a vizet és zajt okoznak. Magyarországon a háztartások is energia pocsékolók. Az embereknek el kell gondolkozniuk házuk kömyezetbarát-e, amennyiben a világot fenntarthatónak szeretnék. Tanulmányom egy új, környezetbarát építési technológiát mutat be, a kenderből épült házat. A kenderházak esetében a természetes tető drámaian megnöveli a minőséget az energia tekintetében, az ellenálló képességet a rágcsálókkal szemben, de olcsóbb islehet, vagy talán a legolcsóbb építkezési forma összehasonlítva a téglaépületekkel. A kender számos területen az építőipar új felfedezése lehet.