Gyártókapacitás telepítésének tervezése és a kiválasztás szempontjai a fenntarthatóság érdekében - Csontos, Barna; Gál, József (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
Tanulmányunkban megvizsgálunk egy építési technológia fejlesztését a fenntartható, modern építkezés érdekében. Közismert tény, hogy az épített környezetünk legalább száz évig kihat életünkre, tehát nem lényegtelen, hogy a jövő technológiájában milyen környezetbarát technológiát alkalmaztunk. A vizsgált vállalat fő terméke a „zöld beton”. Ezt a fajta betont „zöldnek” hívják, mivel nem tartalmaz portlandcementet. Mivel 1 tonna portlandcement előállítása 1 tonna CO2 kibocsátással készül, amely nem tekinthető fenntarthatónak. Holisztikus módon közelítettük meg a problémát, hogy megtaláljuk a legjobb helyet gyártóhely felállításához, és felhasználtuk a LEAN alapelveit a termelésben és a logisztikában is. Először megpróbáltuk azonosítani a kockázatokat és megoldásokat keresni; végül elkészítettük az ideális tényezők listáját. Végül megtaláltuk a megfelelő helyet a gyár felépítéséhez.