Az Amazon innovációs gyakorlata a vállalati életgörbe és az értéklánc dimenzióiban, különös tekintettel a vállalati felvásárlásokra - Nagy, Sándor; Tóth, Árpád (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
A versenyszférában az innovációs tevékenységek olyan versenyelőnyök kiépítését, megszerzését célozzák, amelyek a tőke reprodukcióját segítik elő az egyre összetettebb működési környezetben. A fejlesztési döntések során a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásának hatékonyságát kívánják előmozdítani. A hangsúly a hatékonyságnövelésen van, legyen szó bármilyen különleges erőforrásról is. Gyakori eset, hogy a kezdetben innovatív cégek fejlődésük során a belső innovációs források helyett, külső innovatív tudás megszerzését célozzák meg. A döntések mögött a hatékonysági vetületek húzódnak meg. Vizsgálatunkban az Amazon vállalatóriás gyakorlatát nézzük meg, különös tekintettel a vállalati felvásárlásokra.