Aprítéktermelési lánc vizsgálata - Szakálosné Mátyás, Katalin; Horváth, Attila László; Bácsai, Róbert; Vágvölgyi, Andrea (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
Az erdőállományok fahasználatai során történő aprítéktermelés, a dendromassza előállítás egyik lehetséges módja, amely többféle munkarendszerben, gépegyüttessel valósítható meg. Jellemzően az un. vágástéri melléktermék, egyéb választékként nem hasznosítható, fakitermeléskor keletkezett faanyag (pl. vékonyanyag, gallyanyag) képezheti a faapríték alapanyagát. Hatással van a folyamatokra az előállítás helye, amely lehet akár a vágásterület (tő mellett vagy közelítőnyom), a felkészítőhely (rakodó) vagy egy telephely is. Az eltérő körülmények teljesítményre gyakorolt hatásának vizsgálata érdekében, munkaidő tanulmányok készültek a gépláncok termelésének időelemzése segítségével.