Élelmiszerpazarlás és mentés Magyarországon - Makányné Kis, Emese; Gál, József (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
A szakdolgozatomban feltérképeztem világunk egyik legnagyobb ellentmondását, az éhezés és az élelmiszerpazarlást. Utánajártam az élelmiszer mentésnek is, az élelmiszerbankok működésébe is betekintést nyertem. A kérdőíves kutatásomban bebizonyosodott, hogy iskolánk tanulói átlagos mértékben pazarolnak, közepesen tájékozottak az éhezés témájában és, hogy a tudatos fogyasztói magatartást tartják a probléma megoldásának. Szakdolgozatom legfontosabb következtetése az, hogy az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha megelőzzük azt. Ennek módja a tudatos fogyasztóvá válás, amelynek kialakulásához szemléletváltás szükséges a felnőttek körében, a gyermekeknél padig beépíthető a mindennapokba, életük részévé válik, így ez a globális probléma nagyobb mértékű csökkenése várható.