Gondolatok a vidékfejlesztés „rendszertanáról”: – a teljesség felé… - Kis, Krisztián (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
Az egyre összetettebbé váló világunk teremtette kihívások és az azoknak való megfelelés lehetősége és kényszere rendszerszemléletű gondolkodást és megközelítéseket követel meg a különböző szereplőktől. Nincs ez másként a vidék, a vidéki terek és a vidékfejlesztés esetében sem. Éppen ezért fontos a rendszer összetevői közötti összefüggések felismerése. Jelen írás a vidékre és a vidékfejlesztésre jellemző összetettség fontosabb aspektusait mutatja be a rendszerszemléletű megközelítés „szemüvegén” keresztül. Olyan témák kerülnek bemutatásra, illetve kontextusba helyezésre, amelyek a vidéki terekben zajló területi folyamatok alakításában nagy relevanciával bírnak, így vidékfejlesztési szempontból jelentőségük kiemelkedő. Összességében megállapítható, hogy a hálózatok és a képességek, mint a vidéki terek teljesítményét és sikerességét meghatározó tényezők, nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a vidéki területek fejlődésében és a vidékfejlesztés paradigmájának alakításában.