Tölgytermés előkezelések hatásának vizsgálata a makkliszt szenzoros értékelésével - Migaskó, Helga Szilvia; Ecseri, Károly (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
Vizsgálatunkban az egykoron ínségételként is használt kocsányos tölgy (Quercus robur) makkjának előkezelését végeztük el különböző eljárásokat alkalmazva (hamuban pirítás, fagyasztás, elősütés, forrázás), a magban található tannintartalom csökkentése céljából. A megőrölt magtételekből sütött lepényeket ezt követően organoleptikus bírálatban értékeltük 32 bíráló segítségével. Az alkalmazott kezelések közül a legrosszabb értékeket a hamuban kezelt termések mutatták. Ezt az eredményt a vizsgált öt paraméter közül háromban (szín, keménység, nedvesség) a statisztikai adatok is alátámasztották. A másik két szempont esetében (illat, utóíz) szignifikáns differenciát nem tapasztalunk. Ebben a kísérletben nem volt különbség a bírálók nemére, életkorára és iskolai végzettségére vonatkozóan sem az egyes kezelések között.