Páros t-próba programozható kialakítása Excel VBA környezetben - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
Az Excel táblázatkezelő programmal olyan számolótáblákat tudunk kialakítani, melyeket többször is használhatunk. Egy-egy adat megváltozásakor automatikusan újraszámítódik a teljes tábla. Az adatok megváltoztatását programozott módon is elvégezhetjük a Visual Basic for Application (VBA) szolgáltatás segítségével. Összetett számítások esetén célszerű arra törekedni, hogy a kialakított számolótábla egyszerűen tegye lehetővé a paraméterek értékétől függő eredmények képzését. Jelen publikáció a páros t-próba automatizált végrehajtása kialakításának egy lehetséges módját tárgyalja. Statisztikai programok nem teszik lehetővé a programozással automatizált kiértékeléseket, ezért az Excel VBA alkalmazása jelentősen felgyorsítja az ismételten elvégzendő számítások előkészítését és végrehajtását. A cikkben bemutatom egy könnyen és kényelmesen használható kezelőfelület elkészítését, valamint a hozzá tartozó VBA programokat.