Motorhűtő folyadékok dielektromos tulajdonságainak vizsgálata - Greznár, Márk; Kovács, Róbertné (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
A folyadékok dielektromos tulajdonságainak jellemzése elengedhetetlen a gyártó cégek számára, mivel információt szolgáltathat a késztermékek minőségéről. Ezen paraméterek mérésére különböző eljárások kerültek kidolgozásra. Az alkalmazandó mérési elv kiválasztásánál figyelembe kell venni az anyag tulajdonságait az alkalmazni kívánt frekvencián, valamint, hogy a megkívánt pontosság elérhető-e az adott módszerrel. Az általunk használt DAK-3.5 mérőrendszer, mérési elve a nyitott végű érzékelőt alkalmazó eljárások közé tartozik. Méréseink során a kereskedelemben kapható, különböző adalékanyagok hozzáadásával készülő motorhűtő folyadékok dielektromos paramétereit vizsgáltuk 200-2400MHz frekvencia-, és 20-50 oC hőmérséklettartományban.