Gyártásközi tevékenységek teljesítményének vizsgálata - Erdei, Edina (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
A termelésirányítási rendszerek ma informatikai aspektusokat is igényelnek, amikkel automatizálhatók, így könnyebben áttekinthetők a folyamatok. Kutatásom során három élelmiszergyártással foglalkozó vállalat 4 és fél évnyi adathalmazát és gépállományát elemeztem. Megállapítottam, hogy az ezen vállalatok a folyamatrendszerű gyártást részesítik előnyben. A késztermék előállításának egyes szakaszainak vizsgálatára az egyik legjobb időorientált módszert, a CPM elemzést alkalmaztam, melynek segítségével a tevékenységek időtartamára becsléseket készítettem. A doboz ábra elkészítése során kiszűrtem az adathalmazból a kiugró adatokat, így pontosabb statisztikai becslést kaptam. Az átlag kiszámításával a teljes projekt várható befejezésére tettem javaslatot, ami a vevői rendelések szállítási dátumainak pontosabb meghatározására szolgál. Az eredmények összegzésével a vállalatok gyártási folyamatainak újratervezésére teszek javaslatot.