A magyar vadhúsértékesítés alakulásának főbb tendenciái és lehetséges fejlődési irányai - Komarek, Levente; Tóth, Szilvia (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
Magyarország kedvező természeti adottságokkal rendelkezik a vadgazdálkodás területén. Ebből kifolyólag lehetővé válik a vadászatra jogosultaknak, hogy kiváló alapanyagot (vadhúst) biztosítsanak a hazai és külföldi fogyasztók számára. A lőtt vad a vadfeldolgozókban történő gondos feldolgozást követően, jó minőségű, ellenőrzött termékként kerül a fogyasztók asztalára. A tanulmány az egyes lőtt nagyvadak (gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon, vaddisznó) értékesítésének alakulására és lehetséges fejlődési irányaira fókuszál. A magyar vadhúsértékesítés az elmúlt évek során jelentős átalakuláson ment keresztül és ennek eredményeképpen szükségessé válnak olyan vizsgálatok, amelyek arra adnak választ, hogy milyen pozitív vagy negatív irányú változások következtek be ezen a téren. Az elemzéshez matematikai-statisztikai módszereket alkalmaztunk, annak érdekében, hogy be tudjuk mutatni a változások főbb tendenciáit, és meg tudjuk fogalmazni a főbb fejlesztési irányokat, figyelembe véve a magyar vadhús piacának erősségeit (S), gyengeségeit (W), lehetőségeit (O) és veszélyeit (T).