Az autonómia értelmezésének fogalmi alapjai, és az önrendelkezési törekvések gazdasági háttere - Nagy, Andrea (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
A cikkben megvizsgálom, hogy mit is jelent az autonómia, miért vált ki az európai államokban erős érzelmeket, milyen kisebbségi jogi tartalommal tudjuk kitölteni. Az autonómiát az önigazgatás és nem az önrendelkezés fogalmával kívánom összeegyeztetni. Vizsgálni kívánom, hogy ezek a mozgalmak, milyen gazdasági környezetben jelennek meg, illetve erősödnek fel. A vizsgált gazdasági mutatók alapján kijelenthetjük, hogy az autonómia törekvések felerősödése a gazdaság növekedésének következménye. Az adott államban a többség kisebbség viszonya a javuló gazdasági mutatók alapján változhat, ez akár a teljes elszakadás gondolatához is elvezethet.