Illó és növényi olajak alkalmazása, mint lehetséges lágyítószerek különböző elasztomer textúrákban - Tamási, Kinga; Zsoldos, Gabriella (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
A lágyítók csoportjába azok az anyagok tartoznak, amelyeket a keménység csökkentése, a nyújthatóság és a feldolgozhatóság javítása érdekében adagolnak a műanyagokhoz. A lágyító hatású anyagokra az a jellemző, hogy csökkentik a polimerek megömlési hőmérsékletét, rugalmassági modulusát és ridegségi hőmérsékletét, de nem változtatják meg a makromolekulák kémiai természetét. A fenntarthatóság jegyében és a műanyagokkal szemben táplált társadalmi ellenérzések enyhítése érdekében napjainkban egyre több figyelmet kapnak az ún. természetes eredetű lágyítószerek fejlesztése, alkalmazhatóságuk vizsgálata. Ezért munkánk során repceolaj alapú gumiipari lágyítószert vizsgáltunk különböző vizsgálati módszerekkel.