A magyar tanyák funkció-változásának elemzése - Ferencz, Árpád; Deák, Zsuzsanna (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Településfejlesztési és vidékfejlesztési szempontból is fontos tényezőként jelenik meg napjainkban a tanyarendszer kérdése. Munkánkban a magyar Nagyalföld Duna-Tisza közén a legjelentősebb tanyás területet, a Homokhátságot vizsgáltuk. Az alföldi tanyákat funkciójuk szerint gazdasági, lakó és lakatlan funkciókra osztottuk, ezek arányát és jellemzőt mutatja be a tanulmányunk. A hagyományos funkcióval rendelkező mezőgazdasági termelésen alapuló tanyák Magyarországon teljes mértékben visszaszorultak. A legfontosabb változások a tisztán lakófunkció térnyerésében, a tanyák hobbitanyává válásában, a vendégfogadás, idegenforgalom megjelenésében jelennek meg, ezekhez társult az elhagyott, üres tanyák nagyszámú megjelenése. A tanyavilág ügye Magyarországon komplexen kezelendő téma, amelyben kormányzati szinten és a célirányos programok kidolgozásával kell megoldani.