Vilmoskörte párlatok gázkromatográfiás és érzékszervi profilanalitikus eredményeinek elemzése egy- és többváltozós statisztikai módszerekkel - Sipos, László; Kovács, Sándor; Nagygyörgy, László; Lázár, János; Gere, Attila László; Kókai, Zoltán (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
A nemzetközi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a műszeres analitikai eredmények és az emberi érzékelés paraméterei között nagyfokú korreláció adódik a termékek különböző összetevőire vetítve. Munkánkban célul tűztük ki 6 magánfőzött és 4 kereskedelmi forgalomban kapható vilmoskörte párlat gázkromatográfiás (GC-MS) és érzékszervi profilanalitikus vizsgálatát. A gázkromatográfiás vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft. végezte, míg az érzékszervi profilanalitikus vizsgálatokat (ISO 13299:2016) a Szent István Egyetem Érzékszervi Minősítő Laboratóriumában (ISO 8589:2007) szakértői bírálócsoport segítségével (ISO 8586:2012) végeztük. Az egyváltozós elemzésekkel illó komponensenként és érzékszervi tulajdonságonként értékeltük az egyes párlatokat, az érzékszervi bírálói teljesítmény megfelelőségének szoftveres értékelése után (PanelCheck, ISO 11132:2012). Munkánkban sokdimenziós térredukciós módszerek matematikai módszereket alkalmazunk (principal component analysis, PCA; multiple factor analysis, MFA). Eredményeinkben bemutatjuk az érzékszervi és analitikai dimenziók közötti összefüggéseket, melyek során többek között alátámasztottuk, hogy a vilmoskörte vezéraromák (metil-2-transz-4-cisz-dekadienoát, etil-2- transz-4-ciszdekadienoát) szoros kapcsolatban vannak a körte íz érzékszervi dimenziójával.