Ökológiai termesztésben alkalmazható talajtakarási módok gyomelnyomó hatása szamócaültetvényben - Király, Ildikó; Maczkó, Márton; Palkovics, András; Mihálka, Virág (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Az ökológiai gazdálkodás legfontosabb eleme a talaj termékenységének megőrzése. Ennek érdekében környezetkímélő talajmüvelést kell folytatni, melynek egyik módja a talajtakarás szerves vagy szervetlen anyagokkal. Kísérletünkben háromféle talajtakarási mód (agroszövet, szalma, széna) gyomelnyomó hatását értékeltük. Mindhárom alkalmazott talajtakarási mód jelentősen csökkentette a gyomtömeget a takaratlan kontroll parcellához viszonyítva. A legnagyobb gyomelnyomó hatása az agroszövetnek volt, viszont ez a talajtakarási mód nehezítette a kísérletben alkalmazott (szerves eredetű trágyaféleségek adagolása 2 havonta) tápanyag-visszapótlási módot.