A lineáris programozási modell alkalmazása a szántóföldi növénytermesztés optimalizálásánál a közvetlen támogatások figyelembevétele mellett - Csipkés, Margit (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
A szántóföldi növénytermesztés vetésszerkezetének és jövedelmének egyidejű optimalizálására a lineáris programozást célszerű alkalmazni. A módszer segítségével meghatározható egy olyan optimális vetésszerkezet, amely megfelel a zöldítés feltételeinek, továbbá maximálisan kihasználja a támogatási lehetőségeket, így a lehető legnagyobb jövedelmet biztosítja a gazdálkodó számára. Általános célom az adott üzemméret mellett a lehetséges jövedelem maximalizálása. Első specifikus célkitűzésként a zöldborsó versenyképességét kívánom vizsgálni a termeléshez kötött ipari zöldségnövény termesztésének támogatásával figyelembe véve, illetve annak csökkentett mértével. Második specifikus célul a földbérlés gazdaságosságának meghatározását tűztem ki, meghatározott rendelkezésre álló tőke és földbérleti díj mellett. Harmadik specifikus célul pedig a támogatások jövedelemre gyakorolt hatásának meghatározását tűztem ki.