A hazai sütőipar helyzete napjainkban - Szabó P., Balázs (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
A hazai sütőipari ágazatot számos probléma sújtja. Csökken a szakképzett munkaerő létszáma, a fiatalok nem választják a pék szakmát, valamint nagyon gyakori az elvándorlás is. Az átlagos bérszínvonal az élelmiszeripari ágazatok között a sütőiparban a legalacsonyabb, így a versenyszféra más területeihez képest még nagyobb a lemaradás. Ezekhez hozzájön még a sütőipari termékek magas ÁFA-ja is. Ebben a helyzetben kell a mai magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező pékségeknek talpon maradni.