Magyarország földhasználatának elemzése rendszerváltástól napjainkig - Csipkés, Margit; Nagy, Lajos; Szabó, Katalin (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Magyarország területe 9,3 millió hektár, mely az elmúlt 15 év alatt némi változásokon ment keresztül. Cikkünkben ezért megvizsgáltuk a teljes területből a termőterület és a kivett terület változását 1990-től napjainkig, majd ezt követően a termőterület és a mezőgazdasági terület alakulását. Mivel az állattenyésztés jelentősége rendszerváltástól napjainkig csökkent, így érdemes áttekinteni a mezőgazdasági terület változásának sajátosságait (ezen belül a különböző művelési ágakat) és a legfontosabb szántóföldi növénytermesztési ágazatok növénytermesztésben betöltött szerepét. Az elemzésünkhöz a KSH adatbázisait alkalmaztuk.