Hőközpont felújításával kapcsolatos árajánlatok pénzügyi-gazdaságossági elemzése - Zsótér, Brigitta (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2016)
Egy hazai vállalat hőközpont felújítását vizsgálom. A vállalat igénybe vesz vidékfejlesztési támogatást is, ami a beruházás 50%-át fedezi. A különböző árajánlatokat 4 fő szempont alapján értékelem ez az NPV (nettó jelenérték), IRR (belső megtérülési ráta), DPB (dinamikus megtérülési idő), valamint Pl (jövedelmezőségi index) mutatókon keresztül.Két ajánlatot javaslok elfogadásra az 1. ajánlattevőtől, és egyet a másodiktól. A számítások elvégzése közben azt tapasztaltam, hogy a vidékfejlesztési támogatás igénybevétele nélkül szinte egyik árajánlat sem lett volna elfogadható.