A szociális szövetkezetek szerepe a vidékfejlesztésben - esettanulmány: A Bergendóc Szociális Szövetkezet működésének éseredményeinek értékelése - Kis, Krisztián; Kovács, Helga; Szatmári, Gabriella; Tóth, Mónika (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2016)
A foglalkoztatási és jövedelemszerzési lehetőségek javítása napjaink egyik legnagyobb kihívása a vidéki térségekben. Ennek orvoslásában fontos szerepet tölthetnek be a szociális szövetkezetek, amelyek képesek integrálni a gazdasági, társadalmi és szociokulturális célokat. Működésükkel jelentős mértékben hozzájárulhatnak a foglalkoztatási és szociális problémák enyhítéséhez, a vidéki térségek gazdaságának stabilizálásához, valamint a társadalmi kohézió és társadalmi integráció előmozdításához. Tanulmányunkban a Bergendóc Szociális Szövetkezet működését és eredményeit vizsgáljuk. Esettanulmányunk rámutat arra, hogy a szövetkezet többféle, főként szociális, kulturális, valamint közösségszervező tevékenységet végzett 2013-as megalakulását követően, miközben nem volt képes kialakítani fenntartható működésének gazdasági bázisát. Az üzleti tevékenységből származó eredmények elmaradása, más anyagi források híján, finanszírozhatatlanná tette a működést, aminek következményeként a szövetkezet válságba került, tevékenységeit jórészt szünetelteti, ma inkább csak vegetál.