A gyógyszertári logisztika és a minőségbiztosítás néhány összefüggése, valamint közreműködői - Kómár, Mária Magdolna; Gál, József (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2015)
A gyógyszertár/patika olyan egészségügyi intézmény, amely szolgáltató és kiskereskedelmi funkciókat lát el. A hazai jogi háttér szigorú előírásokat fogalmaz meg, illetve működésében nagyon fontos a minőségbiztosítás. A gyógyszertárakban, mint az üzleti világban általában, menedzser tervezi, szervezi, irányítja és ellenőrzi a folyamatokat. Kutatások rámutattak arra, hogy a női vezetők sikeresebbé tehetik az ilyen típusú vállalkozásokat. Logisztikai és minőségbiztosítási rendszereik befolyásolják a gyógyszertár versenyképességét, amennyiben helyesen tudják meghatározni piaci pozícióikat, versenyelőnyre tesznek szert. Feladataik megoldásához segítséget nyújt a logisztika, amely magában foglalja anyagok, személyek, az energia és az információk mozgását. Ehhez az alábbi négy tulajdonság (gyógyszerész szakma, QP -meghatalmazott személy, menedzser és nő) egy személyben kell, hogy együtt legyen. A tudástőke és az interperszonális kapcsolatok segítenek megoldani a felmerült problémákat.