A szövetkezések szerepe a mezőgazdaság zöldség és gyümölcs szektorában - Panyor, Ágota (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2015)
Hazánk jó ökológiai adottságokkal rendelkezik a zöldség- és gyümölcstermesztéshez, ám az ágazat jelen helyzetében a gazdák töredékesen tudják kihasználni a lehetőségeket. Problémát jelent a termesztett fajták sokfélesége és az elaprózódott birtokstruktúra, továbbá az élelmiszerkereskedelem koncentrációja révén a kistermelők kiszolgáltatott pozíciója más piaci szereplőkkel szemben. Fontos lenne, hogy a jövőben egyre több kistermelő legyen tagja valamely termelői szerveződésnek, melyeknek bővülésével nem csak a saját gazdaságok fejlődhetnének, hanem az egész zöldség- gyümölcs ágazat fejlesztését is elősegítenék.