Térségi fejlesztés és helyi gazdaságfejlesztés - Illés, Sándor; Kismarjai, Balázs; Simonyi, Péter (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2025)
A tanulmány egy a Balatonnal kapcsolatos területfejlesztési konferencia anyagait elemezi, a helyi gazdaságfejlesztés (HGF) nézőpontjából. Célja nem a rendezvény egyszerű ismertetése, a lényeges gondolatok kiemelése előadóról-előadóra haladva, hanem a HGF-modell tesztelése. Kutatási módszereink a résztvevő megfigyelés, a tartalomelemzés és a szófelhő készítése voltak. Megközelítésmódunk kifejezetten strukturális jellegű. A HGF kulcsfogalmak elhangzására, illetve fellelésére fókuszáltunk. Eredményeink azt üzenik, hogy az autonómia, a fenntarthatóság és az érdekérvényesítés a leghangsúlyosabb tárgykörök. Az érdekérvényesítési politikák közül a gazdasági oldal igen kis súllyal szerepel, az egyértelműen negatívnak tekinthető bizonytalanság kontextusában, a társadalompolitikához és a környezeti politikához képest. A helyi hős és a jól-lét elemek háttérbe szorultak. Nem meglepetés, hogy a HGF-modell szíve, a lokálpatriotizmus szerepelt legkevésbé az előadások összességében. Végső konklúzió az volt, hogy a HGF-modell korlátozottan alkalmazható a jelenkori magyar területfejlesztés valóságának elemzésére.