Napelemes technológiák élettartam-analízise - Bencs, Péter; Szalánczi, Dávid (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2025)
A tanulmány célja a különböző napelemes technológiák (hagyományos szilícium alapú, PERC és PERC + UV fólia) élettartamának és teljesítménycsökkenésének elemzése szimulációs környezetben. A vizsgálatok során 10 és 25 éves időtartamot modelleztünk, figyelembe véve a hőmérsékleti hatásokat, mint a degradáció és az anyagfáradás. Az eredmények alapján a PERC + UV fólia technológia bizonyult a leghatékonyabbnak, mivel jelentősen lassította a hatásfok csökkenését és növelte az energiahozamot. Ezzel szemben a hagyományos szilícium napelemek mutatták a leggyorsabb teljesítménycsökkenést, különösen hosszabb időtávon. A kutatás rámutat arra, hogy a hőmérséklet-csökkentő technológiák kulcsszerepet játszanak a napelemek fenntarthatóbb és hatékonyabb működésében.