A kedvezményes élelmiszer áfa kulcsok hatása az egyes jövedelmi decilisek tagjaira 2010 és 2020 között - Gulyás, Martin (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2025)
Az általános forgalmi adó a legfőbb bevételi forrása az államháztartásoknak az Európai Unióban. Mértékük tagállamonként változó, de főszabály szerint van egy standard és két kedvezményes kulcs. Az, hogy adott termék, illetve szolgáltatás vásárlása milyen adómérték szerint adózik, lényeges befolyást gyakorol nem csak a vásárolt mennyiségre, de az adóbevételekre is. Magyarországon 2010-et követően került sor néhány élelmiszer átsorolására kedvezményes adókulcs alá. Ezek alapvető élelmiszerek voltak, tejtermékek, pékáruk, illetve húsfélék. Kimaradtak viszont a kedvezményekből a zöldségek és gyümölcsök. A tanulmány azt járja körül, hogy miként hatott az egyes jövedelmi decilisek releváns fogyasztására az adócsökkentés, illetve mennyire támogatja az adócsökkentés a szegényebb, illetve gazdagabb embereket. Másrészt az is bemutatásra és elemzésre kerül, hogy a zöldségek és gyümölcsök esetében milyen hatást gyakorolt az adócsökkentés elmaradása. A vizsgált speciális jószágkosár tekintetében az adócsökkentés fő haszonélvezői forintban kifejezve a legtehetősebbek, jövedelmük százalékában kifejezve pedig a legszegényebbek lettek. Az adócsökkentésből kimaradt zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztási mintázatai hasonlóak, mint az adócsökkentésben részesülő élelmiszereké.