Az IFRS 17 standard hatásának vizsgálata két biztosító társaság példáján keresztül - Szekeres, Alexandra; Bíró, Bíró (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2025)
A kutatásunk elkészítésekor olyan gazdasági társaságokat akartunk vizsgálni, amelyek biztosítják a jövőbe tekintő öngondoskodást, figyelmet az anyagi javakra, de ezekkel együtt az IFRS-ek hatálya alá tartoznak különböző okok miatt. Így került a figyelmünk elé a CIG Pannónia cégcsoport két vállalkozása. Az új standard bevezetése alapjaiban változtatta meg a biztosítási szerződésekre vonatkozó számviteli elszámolásokat. Az eltérő elszámolásból adódik, hogy a pénzügyi kimutatásaik is jelentős mértékben változtak. Az elemzésünk és a kutatásunk célja, hogy megvizsgáljuk, milyen mértékben volt befolyással az új standard alkalmazása a választott cégcsoportra. Vizsgálatunk során több kérdésre kerestük a választ. Az elsődleges kérdés az, hogy a pénzügyi kimutatásokban milyen változások tapasztalhatóak a korábban alkalmazott IFRS 4 – Biztosítási szerződések – standardhoz képest. Ezt követően arra kerestük a választ, hogy a befektetők és az IASB minden igényének megfelelő-e az új standard, lezárt-e minden olyan kérdést, amelyet az IFRS 4 nyitva hagyott.