A visszajelzés és kommunikáció hiánya, mint a negatív munkahelyi légkör főbb okozói laboratóriumokban - Bartalis, Levente (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A munkahelyi légkör és csapatkohézió kiemelt szerepet játszik a dolgozói elégedettségben és a szervezeti sikerben. Két nagyságrendileg hasonló létszámú laboratóriumi munkaközösség vizsgálatával a kutatás feltárja, hogyan befolyásolják a kommunikációs és csapatépítő stratégiák a munkakörnyezet általános hangulatát. Az eredmények szerint az ivó- és szennyvízvizsgáló laborban a dolgozók nagyobb mértékben igényelnek hosszabb, külső helyszínű csapatépítő programokat, míg a sörminőség-ellenőrző laborban a közös képzések a preferáltak. A vízvizsgáló labor dolgozói gyakran leterheltnek és kevésbé értékeltnek érzik magukat, ami negatív hangulathoz vezet. A kutatás rávilágít, hogy a kommunikációs nehézségek és a visszajelzések hiánya motivációvesztést okozhat, továbbá, hogy a testre szabott csapatépítő programok és a vezetői támogatás növelése elősegítené a munkahelyi légkör javítását mindkét közösségben.