Pilot kutatás egy menedzsment keretrendszer alkalmazásának lehetőségéről induló vállalkozások körében - Darnai, Balázs; Gályász, József; Dajnoki, Krisztina (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
Hazánkban egészen a 2022. évi jogszabályi változásig folyamatosan növekvő számban jöttek létre egyéni- és társas vállalkozások. A tendencia árnyoldala, hogy az éves szinten mintegy százezer új vállalkozásból, még háromnegyedük sem éli túl az első két évet, mely azonban nem kizárólag hazai probléma, hasonló a helyzet számos európai országban. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi lehet ennek az oka: versenyképességi problémák, a működési környezet nem megfelelősége, menedzsment vagy menedzsment képességbeli problémák, esetleg a hosszú távú gondolkodás hiánya? Emellett szintén felmerülő kérdés, hogy lehet-e, és ha igen hogyan lehet megfelelően mérni ennek okait. Jelen kutatás célja egy önértékelési modell létrehozása az induló vállalkozások szervezeti jellemzőinek felmérésére és a fejlesztendő területeinek azonosítására. A szerzők a közelmúltban felülvizsgált EFQM 2020 modellt használták fel, amely menedzsment keretet biztosít a változások kezeléséhez és a teljesítmény javításához. A tanulmány kísérletet tesz a modell kritériumainak személyes kérdőíves megkérdezéssel történő validálására 22 induló vállalkozás bevonásával. Az eredmények azt mutatták, hogy bár a modell átfogó kritériumai értékesek, összetettségük akadályozhatja a gyakorlati alkalmazást a kis induló vállalkozások esetében. Ezért egy adaptált, egyszerűsített önértékelési modellt dolgoztak ki, amely a visszajelzések beépítésével és a terminológia egyszerűsítésével javította az alkalmazhatóságot és a megértést. Ez az egyszerűsített modell megtartja az EFQM 2020 modell eredeti szerkezetét, de az induló vállalkozások sajátos kontextusához igazítja azt, így gyakorlati eszközzé válhat az új vállalkozások szervezeti teljesítményének értékelésére és javítására.