A Covid-19 hatása a visegrádi országok gyógyszeripari vállalatainak átlagos vagyonstrukturájára - Gergő, Tömöri (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A Covid-19 világjárvány kezelés jelentős kihívás elé állította az egészségügyi intézmények menedzsmentjét 2020-21-ben, így nem hagyta érintetlenül az azok legfőbb beszállítóit jelentő gyógyszeripari szektorban működő vállalatok vagyonstruktúráját sem. A tanulmányunk fókuszában álló visegrádi országok gyógyszeripara jellemzően jelentős mennyiségű gyógyszert exportál, de beruházási célpontok is egyben, hozzájárulva a hazai gazdaság versenyképességének növeléséhez. Az elemzés alapját a régiós gyógyszeripari vállalatok 2018 és 2022 közötti időszakának éves beszámolóadatai képezték, melyeket az EMIS adatbázisából nyertünk ki. Összességében az eredmények nem igazolták előzetes várakozásainkat a járványhelyzet vagyonstruktúrára gyakorolt hatásáról: a vizsgált országok vállalatainak vagyoni helyzete 2021-ig relatíve stabil volt, és nem lettek kritikusan eladósodva sem, habár a cseh vállalatok az adósságukat megtöbbszörözték néhány év alatt. Azonban a pénzügyi adatok alapján sokkal inkább a járvány utáni évek, mint maguk a lezárások jelentettek választóhatárt a mutatókban: 2022-ben rosszabbodott a vállalatok helyzete a kedvezőtlenné váló régiós gazdasági helyzet miatt, a pénzeszközeik aránya jelentősen megcsappant, a készleteiket is lecsökkentették a csökkenő értékesítés miatt, emellett a késztermékek tárolási ideje és a gyártási idő is romlott, habár még így is a legtőkeerősebb vállalatok közé tartoztak. Ennek ellenére a 2020-as év sikeresen alakult a legtöbb vállalat számára a vizsgált országokban.