Az IFRS-ekre áttért magyarországi vállalatok körének vizsgálata - Szekeres, Alexandra; Orbán, Ildikó; Tömöri, Gergő (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A kutatómunkánk során a vizsgált alapsokaságot két csoportra bontottuk, amelyhez három, eszközökkel szoros összefüggésben álló csoportosítási ismérvet, a magyar számviteli szabályok szerint készített éves beszámoló adataiból számított eszközszerkezeti és -kihasználási mutatókat választottunk. A kiválasztásnál elsődleges szempont volt, hogy olyan csoportosítási ismérveket használjunk, amelyek szoros összefüggésben állnak a vállalati eredmény alakulásával, és emellett megfelelően jellemzik a vállalatok tevékenységeit is. A befektetett eszközök aránya mutató a vállalatok melléktevékenységeire utalnak, ugyanis az magába foglalja a hosszú távú befektetési tevékenységre utaló vagyonelemeket is. A készletek aránya mutató alkalmazását az indokolta, hogy a forgóeszközök közül a készletek jellemzik leginkább egy vállalat főtevékenységét, emiatt tekinthető a készletek aránya egy tevékenységspecifikus tényezőnek. Ezen túlmenően az eszközök forgási sebessége mutató használata mellett döntöttünk, mert egyrészt ez a mutató fejezi ki azt, hogy milyen hatékony az eszközök kihasználtsága, vagyis a vállalati vagyon bevételgeneráló képessége, a bevétel pedig az eredmény képződésének egyik kulcsfontosságú tényezője.