Az automatizált stressztesztelés – esettanulmány - Béli, Marcell; Hoffer, Tibor; Tóth, Fanni (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A tanulmányban azt vizsgáljuk, hogy egy automatizált szoftvertesztelő rendszer megoldást tud-e nyújtani a szoftver funkcionális tesztelése mellett a hatékony és pontos terheléses tesztelésre. A stressztesztet gyakorlati példán, valós üzleti problémán keresztül mutatjuk be: az FX Software Zrt. által fejlesztett InFoRex rendszert vetjük terheléses teszt alá. A stresszteszt futtatásának köszönhetően egy tisztább képet kaptunk a rendszer határaival kapcsolatban. A teszt eredményei szerint garantálható a rendszer megbízhatósága kritikus helyzetekben is, míg az eredmények tárolására készített szoftver segítségével korán észrevehetővé tehető, ha rossz irányba indul el egy fejlesztés. Rávilágítunk, hogy drasztikusan kisebb erőforrásigény mellett sokkal nagyobb terhelés alá tudunk vetni egy-egy szoftvert automatizáltan, de ehhez azonban továbbra is szükség van emberi kontrollra. Összességében a stresszteszt automatizálása hozzásegít egy céget egy minőségi és stabil szoftver fejlesztéséhez, mindezt alacsony erőforrás felhasználás mellett.